V Chorvátsku sa začali oslavy vstupu do EÚ

29.06.2013 Celý región

Záhreb 29. júna (TASR) - Slávnostným zasadaním parlamentu v Záhrebe sa dnes začali oslavy vstupu Chorvátska do Európskej únie.

Prezident krajiny Ivo Josipovič v príhovore pred asi 350 osobnosťami politického, spoločenského a cirkevného života hovoril o zlomovom bode pre krajinu. "Vstupom do EÚ sa dosiahol generačný cieľ, ktorý znamená zvrat vo vývoji Chorvátska," cituje jeho slová tlačová agentúra DPA. "Bol to náš národný cieľ, na ktorom sa zhodli všetky strany," konštatoval najvyšší chorvátsky predstaviteľ.

Predseda chorvátskej vlády Zoran Milanovič zdôraznil, že teraz už niet priestoru na výhovorky a že "náš úspech leží teraz výlučne v našich rukách". Premiér súčasne ubezpečil, že jeho krajina nebude hľadieť na balkánske krajiny, ktoré ešte nevstúpili do únie s nepatričnou pýchou, ale mieni sa stať skôr ich advokátom.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, ktorá nebude medzi účastníkmi osláv v Záhrebe, dnes prostredníctvom podcastu odkázala do Záhrebu, že na Chorvátsko, ktoré privítala v únii, čaká ešte mnoho práce pri reformách. Osobitne spomenula v tejto súvislosti oblasti právnych istôt a boja proti korupcii. Pripomenula však aj nevyhnutnosť reforiem hospodárstva a trhu práce, čo však podľa jej názoru nie je chorvátske špecifikum.

V nedeľu v neskorých večerných hodinách vyvrcholia oslavy vstupu krajiny do EÚ slávnosťou v centre Záhrebu, na ktorej sa očakáva účasť lídrov únie, predsedov Európskej komisie Josého Manuela Barrosa, Európskej rady Hermana Van Rompuya a Európskeho parlamentu Martina Schulza, ako aj celého radu štátnikov z rôznych krajín. SR tu bude zastupovať premiér Robert Fico.

S platnosťou od 1. júla 2013 sa Chorvátsko stane 28. členskou krajinou Európskej únie. Presne o polnoci z nedele na pondelok to povedie i k zmierneniu kontrol na jeho hraničných priechodoch s ďalšími členskými krajinami únie, Maďarskom, Slovinskom a Talianskom.

Záhreb podal prihlášku na členstvo v EÚ v roku 2003. Oficiálny štatút kandidátskej krajiny získalo Chorvátsko na summite v polovici roka 2004. Negociačný proces ukončilo v júni 2011 a 9. decembra toho istého roka podpísalo prístupovú zmluvu s EÚ. Záujem o členstvo v únii potvrdil aj kladný výsledok referenda, ktoré sa v Chorvátsku uskutočnilo v januári 2012. Ratifikačný proces prístupovej zmluvy členskými krajinami EÚ sa skončil 21. júna tohto roka.
 

Vyberte región